top of page

Sigara kanseri nasıl tetikler?

Sigara, kansere bağlı ölümlerinin en az %30'undan sorumludur. Akciğer kanserine yakalananların %80' i sigara içmektedir. Sigara dumanından alınan zehir ve kimyasallar hemen hemen tüm organ ve dokulara yayılır. Böylelikle en çok akciğer, gırtlak, yemek borusu olmak üzere, kalın bağırsak ve rektum, karaciğer, mide, mesane, pankreas, böbrek ve üreter, rahim ağzı ve kemik iliği kanserlerine neden olabilir.


Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal vardır ve çoğu da karsinojen adıyla anılan zehirli maddelerdir. Pasif içicilikle de bu zehirli hava solunarak alınabilir. Böylelikle kanser olan insanlar da vardır.





Karsinojen denilen bu yapılar, hücre içindeki DNA' nın yapısını bozarlar. Bunun sonucunda hücreler büyüyerek, anormal bölünürler ve kanseröz yapılar gelişerek organları sarar.


Sigarayı bırakma kanser riskini nasıl azaltır?

Nasıl sigara içtikçe kanser olma riski artıyorsa, sigarayı sonlandırmak, bırakmak da bu riski azaltır. Sigarayı terk ettikten beş yıl sonra kanser riski yarı yarıya azalmaktadır. 20 yıldır terk etmiş olan kişilerde ağız, boğaz, pankreas kanseri sıklığı hiç sigara içmeyenlerle aynı oranlara düşer.

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Yazı: Blog2 Post
bottom of page