top of page

Yutulabilir Mide Balonu

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2023

Mide balonu, kilo vermede geçici yöntemlerden biridir. Bu işlemde midenin üst kısmına yerleştirilen balonun, sürekli tokluk hissi yaratarak, açlık hormonu salgılanmasının önlenmesi, aynı zamanda yer kaplayarak mide hacminin küçülmesi sağlanmaktadır. Yani hem kısıtlayıcı hem de mide hacmini küçültücü bir işlemdir. Her balonun özelliği farklı olmakla birlikte, genel olarak, toplam vücut ağırlığının % 10 civarında, fazla kiloların ise % 30 civarında kaybını sağlarlar.


Mide balonları endoskopi ile ve anestezi altında mideye yerleştirilir. Sönük halde yerleştirilen silikon balonlar, 500 ila 600 mL sıvı ile doldurularak şişirilir. Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte, dereceli olarak düşük hacimden başlanıp, hastanın toleransına göre şişme derecesi artırılan balonlar üretilmiştir. Bu balonlar, cinsine göre 6 ay ila 1 yıl süreyle midede kalırlar ve bu süre sonunda yeniden endoskopi görüşü altında söndürülerek çıkarılır.


Hem anestezi gerektirmesi hem de endoskopiye ait endişeler nedeniyle, son zamanlarda endoskopi gerektirmeden yerleştirilen balonlar da üretilmiştir. Bu balonlar iri bir kapsül büyüklüğünde olup, hasta su ile birlikte kolayca yutar. Sonrasında, bir röntgen çekilerek yerinde olduğu saptanır. Ardından uygulayıcı Doktor tarafından balon şişirilerek yerine oturtulur.


Balonun yaklaşık 4 ay sonra kendiliğinden mide içinde eriyebilme özelliği vardır. Bu sayede sıvısını kaybeden balon, doğal yollarla vücuttan atılır.


Anestezi gerektirmemesi ve endoskopi ihtiyacı olmadan takılabilmesi sayesinde daha pratik bir yöntem olması en önemli avantajıdır. Böylelikle diğer balon yöntemlerinden 10 kat daha az yan etki oluşur. Daha kısa kaldığı için ve şişirme hacmi daha az olduğundan dolayı daha iyi tolere edilir.


Bu yöntemde diğer balonlardan biraz daha fazla ince bağırsak tıkanıklığı görülmesi, daha fazla maliyeti ve az da olsa balonu erkenden eriyen hastalarda kilo vermede başarısızlık görülmesi de eksilerindendir.


Balon takılan hastalarda en hızlı kilo verme ilk 3 ayda olmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, Yutulabilir Mide Balonlarının kilo verdirmede etkinliğinin, diğer balonlarla benzer düzeyde olduğu ortaya konulmuştur.


Yerleştirme başarısı yüzde 99 üzerindedir. Bununla diğer balonlara göre önemli avantajları son yıllarda kilo verdirmede gözde bir yöntem haline getirmektedir.





62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page